ضرورت هواگیری برای رادیاتورها و بخش های مختلف یک سیستم گرمایشی به حدی است که اگر این کار را انجام ندهید، بازدهی تولید گرما در این سیستم به شدت کاهش پیدا می کند. بنابراین اگر می خواهید که یک زمستان گرم در پیش داشته باشید، بهتر است قبل از راه اندازی پکیج ها و موتورخانه های مرکزی برای این فصل به سراغ هواگیری رادیاتورها بروید. این عملیات به معنای خارج کردن تمامی آن هوای موجود در مسیر حرکت آب برای انتقال گرما به هوای داخل ساختمان است. وجود هوا در این مسیر سبب می شود که انتقال حرارت به درستی صورت نگیرد و در نهایت منجر به کاهش راندمان گرمایشی خواهد شد.
زمان هواگیری رادیاتور را از کجا تشخیص دهیم
با سردتر شدن هوا سیستم های گرمایشی در ساختمان ها به صورت جدی کار خود را آغاز می کنند و این موضوع نیازمند رعایت نکاتی است که باید توسط افراد مد نظر قرار بگیرد. یکی از اصلی ترین فرایندهای آغاز به کار صحیح سیستم های گرمایش، هواگیری بخش های مختلف آن از جمله رادیاتورها و شوفاژ ها است. رادیاتورها دقیقاً آخرین نقطه انتقال دهنده گرما به هوای اطراف خود هستند که باید به بهترین شکل ممکن آن را انجام دهند. وجود هوا در رادیاتورها مانع از انجام این کار خواهد شد و باید در دوره های زمانی منظم نسبت به هواگیری آنها اقدام شود. تشخیص زمان هواگیری رادیاتورها نیاز به توجه در فاکتورهای مختلفی دارد. عوامل متعددی می تواند نشان دهنده این موضوع باشد که از آن جمله می توان به کاهش گرمادهی رادیاتورها اشاره کرد. زمانی که این بخش از سیستم گرمایشی توان لازم برای تولید حرارت را نداشته باشد، حتماً نیاز به هواگیری یکی از بهترین راهکارها در گام اول خواهد بود. برخی از دلایل مهم برای زمان هواگیری رادیاتور شوفاژ در ادامه به صورت کامل مورد بحث قرار خواهد گرفت.
دلایل لازم برای هواگیری رادیاتور شوفاژ
تشخیص زمان هواگیری رادیاتورها و شوفاژ های مختلف وابسته به دلایل مختلفی است که هر یک از آنها تعیین کننده خواهند بود. به تعدادی از این فاکتورهای مشخص در ادامه اشاره خواهیم کرد.
بالای رادیاتور سرد است
مهمترین دلیل برای هواگیری یک رادیاتور یا شوفاژ شامل کاهش گرمادهی این دستگاه می باشد. وجود هوا در مسیر گردش آب داخل رادیاتور موجب کمتر شدن راندمان آن می شود و لازم است که با روش های خاصی نسبت به خارج کردن این هوا اقدام کرد. تشخیص سردتر شدن رادیاتور با استفاده از لمس آن و کاهش گرمای دستگاه خواهد بود. معمولا رادیاتورهایی که داخل آنها هوا جمع شده باشد، بخشی از آن گرم بوده و بخش دیگر سرد می باشد. در صورتی که با چنین حالتی مواجه شده باشید باید نسبت به انجام هواگیری اقدام کنید.
تمام رادیاتور سرد است
حالت دیگری نیز رخ می دهد که نسبت به قبل شدیدتر است. گاهی وجود هوا به حدی است که تقریبا کل رادیاتور سرد می شود و گردش آب درون آن عملاً غیر ممکن است. بنابراین زمان هواگیری برای این رادیاتور فرا رسیده است.
وجود صدای شرشر آب در رادیاتور
جریان پیوسته و بدون هوای آب داخل رادیاتور کاملا روان خواهد بود و هیچ صدایی برای مصرف کنندگان ایجاد نمی کند. اما با ورود هوا به داخل جریان آب، معمولاً صدای شبیه شرشر کردن آن به گوش می رسد. این صدا دقیقاً مانند یک زنگ اعلام هشدار برای انجام فرایند هواگیری می باشد.
هواگیری رادیاتور با چه لوازمی انجام می شود
با فرارسیدن زمان هواگیری رادیاتورها، افراد می توانند با استفاده از لوازم خاصی این کار را انجام دهند. ابزارهای مورد نظر تقریباً در هر خانه ای یافت می شود و به غیر از یک آچار مخصوص، تقریباً مشکلی برای دسترسی به آنها نخواهید داشت.
آچار هواگیری
انواع قدیمی مدل های رادیاتور و شوفاژ در بخش خروج آب دارای ضامن مخصوصی هستند که برای باز کردن آن باید از آچارهای خاصی استفاده کرد. بنابراین لازم است که قبل از هواگیری حتماً نسبت به تهیه آن اقدام شود. اما بسیاری از رادیاتورهای امروزی به صورت یکسان و مشابه دارای ضامن هایی می باشند که با استفاده از پیچ گوشتی های دوسو و یا حتی آچار فرانسه قابل باز کردن هستند. کافیست با هر یک از این ابزارها ضامن را بچرخانید و تا زمان خروج هوا و دیدن جریان پیوسته آب صبر کنید. سپس اقدام به بستن ضامن کرده و کار شما خاتمه پیدا کرده است.
دستمال پارچه ای
حتماً از دستمال های پارچه ای آبگیر در فرایند هواگیری استفاده کنید. وجود چنین دستمال هایی مانع از سرریز آب و تماس آن با بخش های حساسی از خانه مانند پارکت ها خواهد بود. دستمال های پارچه ای آبگیر به سرعت آب ریخته شده را جذب کرده و مانع از بروز خسارت و مشکل برای شما خواهند شد.
ظرف آب
و نهایتاً اینکه ظرف آبی مشخص برای قرار دادن در زیر رادیاتور داشته باشید تا آب خارج شده در آن جمع شود. ظرف های مورد استفاده برای منظور باید امکان قرارگیری در زیر رادیاتور را داشته باشند و اندازه آنها نیز متناسب با چنین شرایطی باشد.
هواگیری رادیاتور بصورت قدم به قدم
روند هواگیری رادیاتورها به صورت یک سری از اقدامات متوالی و نسبتا ساده است که می توانید با مطالعه گام های زیر آن را به صورت اصولی انجام دهید :
- در گام اول بباید کاملا به این نتیجه برسد که رادیاتورهای شما نیاز به هواگیری دارند. در واقع هر یک از دلایل ذکر شده در بالا می توانند فاکتور مهمی برای این موضوع باشند و با چک کردن گرمای سطح رادیاتور و گوش کردن به صدای جریان آب در داخل آن می توانید تصمیم خود را برای انجام دادن آن بگیرید
- با توجه به مدل و نوع رادیاتور یا شوفاژ مورد استفاده در فضای ساختمان، ابزار یا آچارهای لازم جهت هواگیری را آماده کنید و یا حتی اگر چنین وسیله ای در دسترس شما نیست، قبلاً اقدام به خریداری آن نمایید. همانطور که قبلاً هم اشاره شد بسیاری از مدل های امروزی رادیاتورها با استفاده از پیچ گوشتی و آچار فرانسه قابل باز کردن هستند.
- در گام سوم حتماً باید جریان آب داخل رادیاتورها را چک کنید و به این نتیجه برسید که رفت و برگشت آب به درون آن از سیستم گرمایش مرکزی به درستی انجام می شود. این موضوع به دلیل پیشگیری از هواگیری بی نتیجه و رفع مشکل به صورت اصولی از منبع گرما می باشد. حتی احتمال دارد که شیر رفت و برگشت آب از پکیج یا موتورخانه مرکزی بسته باشد و این موارد باید قبل از هواگیری به صورت کامل بررسی شود.
- نوبت چک کردن فشار پکیج و استفاده از شیر پرکن آن برای بالا بردن بار است. پایین بودن فشار بار پکیج سبب می شود تا گردش آب دچار اختلال شود و لازم است که حتماً مقدار آن تا ۲ بالاتر برود و سپس اقدام به هواگیری از رادیاتورها شود.
- پس از باز کردن پیچ ضامن رادیاتور برای خروج هوای درون آن، ابتدا هوا و سپس آب داغ از داخل رادیاتور به بیرون خارج خواهد شد. این آب که دمای بسیار بالایی دارد احتمالاً می تواند به دست شما آسیب برساند بنابراین بهتر است که قبل از هواگیری پکیج را خاموش کنید و یا اینکه با استفاده از دستکش های معمول لاستیکی این کار را انجام دهید.
- حتماً باید روند هواگیری رادیاتورها را از نزدیک ترین تا دورترین به سیستم پکیج انجام دهید. کافی است که پیچ ضامن هواگیری را باز کرده و منتظر جریان پیوسته آب باشید.
- با خروج آب یکنواخت و بدون صدای شرشر، وقت آن رسیده است که پیچ هواگیری رادیاتور را ببندید.
- پس از انجام هواگیری برای تک تک رادیاتورهای موجود در فضای ساختمان، می توانید مجدداً پکیج را روشن کرده و در صورتی که فشار بار آن کاهش پیدا کرده باشد (قطعاً این اتفاق افتاده است)، تنظیمات لازم را برای افزایش آن انجام دهید. اکنون دستگاه پکیج شما به عنوان سیستم گرمایش مرکزی آماده سرویس دهی در بهترین شرایط و با بالاترین بازده خواهد بود و می توانید آن را با قرار دادن در حالت زمستانه استارت بزنید.
سوالات متداول؟
- هواگیری برای برطرف کردن چه مشکلاتی انجام می شود؟
رادیاتورهایی که نیاز به هواگیری داشته باشند، معمولا دارای صدای شرشر در جریان آب و حتی در اتصالات هستند. در صورتی که شما از پمپ های سیرکولاتور برای انتقال آب در بخش های مختلف یک سیستم گرمایشی استفاده می کنید، وجود هوا در رادیاتورها یکی از دلایل اصلی برای مسدودی کامل سرعت جریان آب خواهد بود. عدم هواگیری رادیاتورها منجر به نارسایی محسوس در تغییر دمای بین لوله های خروجی و هوای اتاق خواهد بود. همچنین در نظر داشته باشید که هوا که متشکل از عنصر اکسیژن نیز می باشد، واکنش شیمیایی مخربی را با فلز آهن انجام می دهد و به مرور زمان سبب خوردگی و پوسیدگی های متعددی در ساختار رادیاتورها و کل سیستم گرمایشی خواهد شد.
- دلیل سرد بودن رادیاتورها حتی بعد از هواگیری چیست؟
عوامل متعدد می تواند دلیل موضوع فوق باشد که از آن جمله می توان به طراحی نامناسب و غیر مهندسی لوله ها و سیستم گرمایشی، مشکلات موجود در زمینه ورود گاز و حتی کاهش فشار آن، رسوب گیری شدید در مبدل ها و همچنین ایراد کار سنسورهای گرمایشی اشاره کرد.
- تعداد هواگیری رادیاتورها در سال و زمان انجام آن در چه موقعی از سال است؟
اصولاً و طبق بررسی های صورت گرفته توسط مهندسین و متخصصین سیستم های گرمایشی و رادیاتورها، لازم است که در طی هر سال یک بار فرایند هواگیری از رادیاتورها انجام شود که البته بهتر است این کار را در اوایل پاییز و قبل از شروع فصل زمستان انجام دهید.