یکی از لوازم بسیار حیاتی برای تامین آسایش زندگی، دستگاه های کولر می باشد. این سیستم های سرمایشی که در ابعاد و ظرفیت های مختلف تولید می شوند می توانند کولر آبی یا گازی باشند. در واقع هر مراجعه کننده ای به این بازار باید از میان این دو، یکی را متناسب با محل زندگی یا کار خود انتخاب نماید. انتخاب بین کولر گازی یا آبی، مسئله بسیار مهمی است که معمولا خریداران را دچار چالش های اساسی می کند. آنها اغلب بدون آگاهی لازم وارد چنین فضایی می شوند و در نهایت احتمال یک خرید اشتباه می تواند علاوه بر زیان های مالی، خواسته آنها در مورد تامین هوای مطبوع برای آن فضا را کاملا بدون نتیجه بگذارد. شرط اول برای عدم بروز چنین مشکلی، استفاده از داده ها و اطلاعات مفید برای اولویت دهی به هر یک از این دستگاه ها خواهد بود. به این ترتیب فرد با شناخت لازم از نیازهای خود در مورد سیستم سرمایشی پا به بازار این محصولات می گذارد و قطعا کالای خریداری شده برای او بازدهی بیشتری خواهد داشت.
کولر آبی بهتره یا کولر گازی
اصولا مقایسه میان این دو دستگاه کار چندان منطقی و معقولی نیست. به همین دلیل نیز در این نوشته به دنبال ارائه ویژگی های خاص برای برتری هر یک از این سیستم ها نخواهیم بود، بلکه هدف تعیین قابلیت هایی است که می تواند خواسته های افراد در فضاها و محیط های مختلف را برطرف کند. آیتم های مختلفی در این میان کاملا برای این دو متفاوت خواهند بود. هیچ نقطه اشتراکی به جز خنک سازی هوا در بین آنها وجود ندارد و هر یک سازوکار مخصوص خود را برای این منظور ارائه می دهند. در ادامه فاکتورهای مختلف را مورد بررسی قرار خواهیم داد تا ویژگی های هر کدام از کولرهای آبی یا گازی برای مخاطب مشخص شود.
فرق کولر گازی با کولر آبی از نظر کارکرد
همان طور که اشاره شد، نوع عملکرد این دو دستگاه کاملا با یکدیگر متفاوت می باشد و متناسب با ساختار فنی تعبیه شده در داخل آنها خواهد بود :
- کارکرد کولر های آبی : آنچه درون یک کولر آبی رخ می دهد به این شکل است که جریان آب توسط یک سیستم پمپ از بخش تحتانی سیستم به سمت بخش پوشال ها یا پدهای سلولزی برقرار می شود. این موضوع سبب می شود که آب جریان پیدا کرده درون منافذ پوشال یا پد نفوذ کرده و آنها را کاملا مرطوب سازد. حالا نوبت جریان هوا در بین این منافذ است تا با عبور از آن، گرمای خود را به ذرات آب انتقال داده و در خروج کاملا خنک شود. این سازوکار بسیار ساده اما موثر، توانسته است سال ها به عنوان روشی کارآمد برای خنک سازی محل کار و زندگی انسان مورد استفاده قرار گیرد.
- کارکرد کولرهای گازی : به محض روشن شدن کولرهای گازی، موتور و فن های تعبیه شده بر روی آن اقدام به مکش گاز داخل مخزن می کنند. این جریان گاز وارد سیستم کمپرسور شده و با افزایش فشار به دلیل تفاوت دما با فضای بیرونی کمپرسور، به صورت ذاتی دچار کاهش دما می شود و در ادامه همین روند، از حالت گاز به حالت مایع تبدیل خواهد شد. گاز مایع بدست آمده دمای بسیار پایینی دارد و وارد لوله های داخلی کمپرسور می شود و در مجاورت هوا کاملا نسبت به جذب گرمای آن اقدام خواهد کرد. هوای خنک از طریق فن های قدرتمندی به بیرون پرتاب می شود و همین روند به صورت بی وقفه ادامه دارد.
فرق کولر آبی و کولر گازی از نظر مصرف برق
یکی از چالش های همیشگی استفاده از لوازم سرمایشی، موضوع میزان مصرف انرژی و هزینه های بی رویه آن می باشد. به همین دلیل هم اغلب خریداران حساسیت های بیش از حدی نسبت به این فاکتور دارند و به شدت دنبال سیستم های کم مصرف و پربازده می باشند.
آنچه به صورت واضح می توان گفت، مقادیر مصرف پایین تر کولرهای آبی در مقایسه با انواع گازی است. این موضوع به هر حال و با هر متر و معیاری صحیح خواهد بود اما نباید تنها این بخش از چالش را مورد بررسی قرار داد. میزان توان خروجی این دستگاه ها و حتی شرایط جغرافیایی لازم برای استفاده از این سیستم های سرمایشی، در بسیاری از مواقع شما را مجبور به انتخاب یکی از آنها خواهد کرد. از سوی دیگر بحث میزان رطوبت موجود در هوا و عدم تمایل بسیاری از افراد برای تجربه چنین شرایطی، بعضا موجب عدم انتخاب انواع کولرهای آبی می شود. همان طور که در بالا هم اشاره شد، توسعه صنایع ساخت و تولید کولرها در سال ها اخیر منجر به کاهش معنادار مصرف انرژی در هر دوی این محصولات شده است اما انواع آبی از این لحاظ هنوز شرایط بهتری دارند.
کولر آبی یا کولر گازی ؟ کدام یک را انتخاب کنیم؟
در این مطلب قصد داریم به دو سیستم محبوب سرمایشی یعنی کولر آبی و کولر گازی نگاهی بیاندازیم و آنها را بررسی کنیم. هنگامی که صحبت انواع سیستمهای سرمایشی باشد، دو گزینه نهایی با نام کولر آبی و کولر گازی به چشم میخورند. چندین عامل وجود دارد که افراد باید قبل انتخاب کولر آبی یا کولر گازی یا اسپلیت در نظر بگیرند. اگرچه سیستمهای سرمایشی ممکن است در ابتدا همگی شبیه هم به نظر برسند، ولی درعمل بسیار متفاوت هستند. عواملی که در هنگام خرید بین کولر آبی یا کولر گازی باید در نظر بگیریم، عبارتند از:
- اندازه خانه شما
- ظرفیت سرمایشی کولر
- نوع آب و هوای منطقه شما
- هزینههای نصب
- هزینههای تعمیر و نگهداری.
مقایسه از نظر خنک کردن بین اسپلیت و کولر آبی
در مورد میزان توان دستگاه ها برای ایجاد هوای خنک در محیط، به دو موضوع در زیر اشاره خواهیم کرد :
- کولرهای آبی برای تولید هوای سرد، آن را از بخش بیرونی محیط و درون یک محفظه به سمت داخل محیط هدایت می کنند. احتمال افزایش دمای هوا خصوصا در کانال های بلند به شدت بالا است و به همین دلیل هم راندمان خروجی کمتر خواهد بود. این در حالی است که کولرهای گازی در محل نصب می شوند و دقیقا هوای خنک تولید شده به صورت مستقیم به داخل وارد می شود و هیچ اتلاف دمایی نخواهیم داشت.
- از سوی دیگر در نظر داشته باشید که کولرهای آبی به صورت مداوم و بدون وقفه در حال تولید هوای خنک هستند و تنها انتخابی که برای کاربر وجود دارد، میزان دور موتوری است که در زمان کار این دستگاه تعیین می شود. این موضوع به معنای افزایش استهلاک و عدم کنترل دما در محیط خواهد بود و می تواند عمر مفید را به شدت کاهش دهد. در سیستم های گازی سرمایشی، امکان کنترل دما برای کاربر فراهم شده است و دستگاه تا زمانی که دمای هوای محیط به کمتر از میزان تعیین شده کاربر نرسیده باشد، شروع به کار نخواهد کرد و یا با دور بسیار پایین آن را حفظ می کند.
هوای خنک کدامیک پاکیزه تر است؟
قابلیت های تصفیه هوا تنها برای سیستم های کولر گازی در نظر گرفته شده است. استفاده از فیلترهای متعدد در مسیر خروج هوای خنک سبب می شود که تمامی آلاینده های موجود در آن به صورت کامل حذف شوند و بهترین و پاکیزه ترین هوای ممکن برای مصرف کنندگان تهیه شود. این موضوع در کولرهای آبی عملا وجود ندارد و اما به دلیل رطوبت نمی توان چندان هم در مورد گرد و غبار و موارد این چنینی بدبین بود.
کولر گازی
کولر گازی که با نام کولر اسپیلت نیز در دنیا شناخته میشود در گروه سیستمهای air condition قرار دارد، از یک گاز مبرد داخل کمپرسور در سیستم سرمایشی خود استفاده میکند. اگر به طور مداوم پنجرهها یا درها را باز میگذارید یا اینکه کسی در خانواده شما هست که عاشق هوای آزاد و بازکردن پنجرههاست، کولر گازی خوب کار نمیکند و نمیتواند بهترین گزینه برای شما باشد.
نصب کولر گازی شامل سیمکشی،لوله کشی،سوراخ کاری و …و می باشد که نیازمند استفاده از متخصصین این کار است و اگر نصب آن به درستی انجام نشود این احتمال وجود دارد که باعث خرابی و منجر به تعمیرات شود . باید این مسئله را در نظر داشته باشید که نصب کولرگازی غیر استاندارد با لوله کشی طولانی علاوه براینکه هزینه بیشتری خواهد داشت ، عملکرد کولررا نیز کاهش خواهد آورد.
در ادامه این بخش، خلاصهای از مزایا و معایب مهم کولر گازی ذکر شده است که میتوانید از آنها برای انتخاب کولر گازی یا آبی استفاده کنید.
مزایای کولر گازی
– کولرهای گازی در هر اقلیمی توانایی کارکرد دارند علل الخصوص اگر درمحیط مرطوب زندگی میکنید، بهترین گزینه برای شما هستند.
– کولرهای گازی، قدرت خنککنندگی بسیار بالایی دارند و در هوای بسیار گرم یکی از بهترین گزینههای سرمایشی محسوب میشوند.
– کولرهای گازی جدید دارای امکانات بسیار زیادی از جمله تنظیم زمان روشن و خاموششدن، انواع سرعت فن، انواع شرایط تنظیم دما و سایر موارد مرتبط هستند که کار با کولر گازی را بسیار راحت میکند و طیف وسیعی از امکانات سرمایشی را در اختیار شما قرار خواهد داد.
معایب کولر گازی
– هزینه کار کولر گازی معمولاً بالاتر از کولر آبی است که یکی از مهمترین معیارهای مقایسه در زمان انتخاب کولر آبی یا کولر گازی است،البته با ورود تکنولوژی های جدیدتر و ساخت کمپرسور های مختلف واستفاده از انواع گاز های مبرد و سیستم اینورتر بخش عظیمی از آن بر طرف شده است.
– یونیت خارجی یا همان کمپرسور کولر گازی باید خارج از خانه قرار گیرد ودر صورتی که کمپرسور در چشم باشد، میتواند در ظاهر و دکوراسیون محیط خانه تأثیرگذار باشد. با این وجود کمپرسورها اغلب میتوانند پنهان شوند یا در جایی دور از چشم نصب شوند.
– هزینههای نصب و تعمیر و نگهداری کولرهای گازیمعمولا بالا است و در صورت خرابی به زمان و هزینه بیشتری احتیاج است .
کولرهای آبی
کولرهای آبی از مکانیزم تبخیر آب و یک فن دمنده بزرگ برای ایجاد هوای خنک استفاده میکنند. برای کارکرد بهتر کولرهای آبی، باید پنجره یا در باز باشد تا هوا جریان داشته باشد. به عنوان مثال، کل حجم اتاق باید در 2 دقیقه عوض شود (یعنی 30 بار تغییر هوا در ساعت).ضمنا در طول زمستان، کانالهای کولر بر روی پشتبام باید روکش داشته باشند و هواکشها بسته شوند تا از هدررفت گرما جلوگیری شود.
در زیر برخی مزایا و معایب کولر های آبی معرفی می گردد.
مزایای کولر آبی
– خرید کولر آبی هزینه اولیه پائینی نسبت به کولرهای گازی دارند که در زمان خرید فاکتور مهمی بشمار میرود.
– کولر های آبی در اکثر موارد هزینه نصب و تعمیرات کمتری در مقایسه با کولر گازی دارا می باشند.
– کولر آبی یک سیستم خنکسازی هوای بسیار مقرون به صرفه است.
– کولر آبی جریان ثابتی از هوای خنک را در خانه تأمین میکند
معایب کولر آبی
– رطوبت را در محیط کارش افزایش میدهد.
– هنگامی که رطوبت در بیرون وجود داشته باشد، کارایی کمتری دارد.
– معمولاً نیازمند تعمیر و نگهداری بیشتری نسبت به کولرهای گازی هستند.
– در مناطق دارای محدودیتهای آبی یا ساختمانهای بسیار بلند، به دلیل مصرف بالای آب مشکلاتی را به همراه دارد.
تفاوت کولر آبی و گازی از نظر قیمت خرید
این آیتم هم یک تفاوت بزرگ و در بسیاری از مواقع عامل اصلی در تعیین نوع خرید شما می باشد. قیمت کولرهای آبی به صورت کاملا محسوس در مقایسه با انواع گازی کمتر است. این موضوع به دلیل ساختار ساده نوع آبی و پیچیده انواع گازی خواهد بود. به صورت کاملا منطقی باید اشاره کنیم که از لحاظ تعداد و کیفیت قطعات، ساختار زیبایی شناسانه، قدرت و توان عملکرد در شرایط مختلف و بسیاری از موارد مشابه دیگر، کولرهای گازی در سطح بالاتری هستند و قیمت و هزینه خرید آنها نیز بالاتر است.
از نظر اشغال فضا کولر آبی خوبه یا گازی؟
کولرهای آبی در ابعاد بزرگتری ساخته می شوند اما اغلب محل قرارگیری آنها در بیرون از محیط مورد نظر می باشد. به همین دلیل هم تقریبا هیچ فضایی از کاربر اشغال نخواهد کرد. از سوی دیگر در نظر داشته باشید که وجود رطوبت در هوای خنک تولید شده توسط کولرهای آبی، کاربر را ملزم می کند که دریچه های مشخصی برای جریان هوا در داخل محیط داشته باشد تا بخارات حاصل سبب بروز چالش های بعدی نشود.
کولرهای آبی برای انتقال جریان هوای سرد به درون محیط نیاز به کانال کشی های مرسوم خواهند داشت و ممکن است در مورد این موضوع مشکلاتی برای استفاده کنندگان وجود داشته باشد. همچنین با توجه به محل قرارگیری که اغلب پشت بام ساختمان ها است، باید نسبت به تعبیه سایبان برای عدم تابش مستقیم آفتاب هم تمهیداتی اندیشیده شود که علاوه بر کار و زمان زیاد، نیاز به صرف هزینه های بیشتری خواهد بود.
کولرهای گازی تنها از یک یونیت در بخش بیرونی ساختمان و یک پنل داخلی تشکیل می شوند. یونیت ها ابعاد کوچکی دارند و به راحتی می توان آنها را در مجاورت پنجره ها و یا تراس های خانگی قرار داد. همچنین هیچ کانال کشی برای انتقال هوا نیاز نیست و تنها پنل نصب شده در محیط، وظیفه انتقال خنکی هوا را خواهد داشت.
از نظر ایجاد صدا کولر گازی بهتره یا کولر آبی
در مورد کولرهای آبی باید به موضوع صدای تسمه و موتور خصوصا پس از تعمیرات اولیه و حل مشکلات احتمالی اشاره کنیم. این صدا خصوصا در صورت نزدیکی موتور به دریچه خروجی بسیار آزاردهنده خواهد بود و می تواند برای کاربر کاملا خسته کننده شود. سیستم های گازی صدای به مراتب کمتری تولید می کنند و آستانه تحمل مصرف کننده را چندان به چالش نمی کشند.
هزینه نگهداری کدامیک بیشتر است
هزینه های نگهداری به صورت ویژه در ارتباط با نوع استفاده از یک دستگاه تعیین می شود. نمی توان به صورت قطعی در مورد این فاکتور صحبت کرد اما به هر صورت، با توجه به قیمت بالاتر سیستم های خنک کننده گازی، حتما در صورت بروز خرابی در هر یک از بخش های تشکیل دهنده آن، هزینه های بیشتری در مقایسه با انواع آبی پرداخت خواهد شد. معمولا کولرهای آبی نیاز به سرویس های سالانه برای تعویض پوشال، تسمه و موارد این چنینی دارند که چندان قابل توجه نیست.
به چه دلیلی کولر آبی بخریم
اگر شما کاربری هستید که در یک جغرافیای خاص زندگی می کنید و شرایط محیطی برای عملکرد موثر یک سیستم آبی مهیا است، حتما به کارگیری این نوع کولر تا حد زیادی می تواند نیازهای شما را در عین قیمت و هزینه های کمتر برآورده سازد. از سوی دیگر در نظر داشته باشید که سیستم های آبی کاملا در مناطق خشک و گرم خوب عمل می کنند و مصرف انرژی آنها نیز برای کاربران به صرفه و قابل قبول خوهد بود. همچنین باید به موضوع امکان سرویس و نگهداری آسان هم دقت داشته باشید که قطعات مربوط به کولرهای آبی به سادگی در دسترس خواهد بود و نیاز به صرف هزینه های گزاف ندارد.
به چه دلیلی کولر گازی بخریم
با یک جمله می توان کار را در این مورد تمام کرد. اگر شما توانایی مالی برای خرید چنین سیستمی دارید، هیچ تردیدی در مورد آن نداشته باشید. دلیل این موضوع هم علاوه بر قدرت بسیار بالای دستگاه های کولر گازی، قابلیت تهویه هوا و کوتاه بودن مدت زمان رسیدن به نقطه دمایی مطلوب است. این سیستم های گازی بسیار بی صدا هستند و می توانند دمای هوای محیط شما را در یک نقطه خاص حفظ کنند. در نهایت باید به این نکته هم اشاره کنیم که کولرهای گازی در آب و هوای مرطوب و معتدل تنها گزینه برای خریداران هستند و نمی توان از انواع آبی برای چنین جغرافیای خاصی استفاده کرد.
در چه آب و هوایی کولر آبی جوابگو نیست
کولرهای آبی در مناطق گرم و خشک، راندمان و بازدهی بسیار مناسبی دارند. اما کار زمانی سخت می شود که بخواهید از این سیستم ها برای مناطق معتدل و مرطوب مانند شمال کشور استفاده کنید. تقریبا می توان مدعی شد که کولرهای آبی هیچ کارکردی در چنین فضاهایی نخواهند داشت و بهتر است اصلا استفاده نشود. در همین راستا نیز معمولا هموطنان ما در بخش شمالی کشور به صورت جدی در انتخاب کولرهای گازی از میان برندها و مدل های مختلف حساس هستند و همواره دقت مناسبی در این زمینه دارند.
سوال اصلی ما این است که کولر آبی یا گازی ؟ با توضیحاتی که در خطوط بالا به آنها اشاره شد، انتخاب از میان این دو به چند پارامتر مهم در خود شما ربط دارد. در گام اول به سراغ شرایط جغرافیایی و آب و هوای منطقه خود بروید. دقت داشته باشید که انواع آبی تنها در مناطق حاره ای کارآمد هستند و سپس به مهمترین فاکتور یعنی میزان هزینه کرد ممکن برای خود می رسید. انتخاب بین کولر گازی و آبی، نوعی ترجیح در دامنه توانایی های مالی شما است و اگر با چالشی در این میان روبرو نباشید، بهتر است که گزینه گازی را انتخاب نمایید.
نتیجه گیری:
انتخاب یک سیستم سرمایشی مناسب برای یک محیط بستگی به عوامل مختلفی دارد که امیدواریم در این مطلب توانسته باشیم راهنمایی مناسبی جهت خرید بهترین کولر آبی یا کولر گازی به شما کرده باشیم،ضمنا درصورت نیاز به مشاوره تلفنی با شماره تلفن های 5-88846273-021 و 09031882223 با ما در ارتباط باشید