خنک نکردن کولر گازی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که از مهمترین آنها میتوان به گرفتگی فیلتر هوا، کاهش مقدار گاز مبرد یا نشتی آن، خرابی موتور کمپرسور، کثیف بودن کندانسور، خرابی سنسورها، مشکلات فن یا موتور فن، خرابی رله یا فیوز اورلود، مکشلات ورودی و خروجی هوا، نوسانات ولتاژ، استهلاک دستگاه، خرابی مقاومت گرمایی، نصب کولر گازی زیر آفتاب، از بین رفتن عایق لولههای رابط و یا عدم تناسب ظرفیت و مدل کولر با محیط اشاره کرد.
موارد ذکر شده جزو مهمترین دلایل خنک نکردن کولر گازی میباشد، با اینحال در بسیاری از مواقع، این امر به دلیل تنظیمات نادرست ترموستات و یا فن دستگاه میباشد. بنابراین پیش از بررسی موارد فوق، دمای ترموستات را بررسی کرده و آن را 5 الی 6 درجه پایینتر از دمای محیط قرار داده و عملکرد دستگاه در خنک کردن محیط را بررسی نمایید. همچنین صحت عملکرد فن دستگاه و کمپرسور را به صورت سمعی بررسی نمایید. در صورت کار نکردن فن باید نسبت به تعویض و یا تعمیر آن اقدام نمایید.
دلایل خنک نکردن کولر گازی
خنک نکردن کولر گازی علل مختلفی دارد و یافتن دلیل اصلی آن میتواند کمی دشوار باشد. برای پیدا کردن دلیل خنک نکردن کولر گازی توصیه میشود تا در ابتدا تنظیمات ترموستات و صحت عملکرد فن دستگاه بررسی شده و در صورت رفع نشدن مشکل، موارد زیر را به ترتیب بررسی نمایید. رفع برخی از موارد ذکر شده بسیار ساده بوده و میتواند توسط کاربر رفع گردد، درحالیکه برخی دیگر از این موارد باید توسط تعمیرکار کولر گازی ترتیب اثر داده شود.
گرفتکی فیلتر هوا از گرد و خاک و کثیفی
فیلتر هوای کولر گازی به مرور زمان کثیف شده و تجمع گرد و خاک سبب انسداد مجراهای آن میگردد. گرفتگی فیلتر هوا سبب کاهش پرتاب باد میشود که به سوء عملکرد کولر گازی در خنک کردن هوا منتهی میگردد. انجام به موقع سرویسهای دورهای و تمیز کردن فیلتر هوا به جهت پیشگیری از بروز این مشکل اهمیت فراوانی دارد.
برای بررسی گرفتگی فیلتر هوا، کولر گازی را روشن کرده و با قرار دادن دست خود در فاصله 30 سانتی متری از آن، خنکی هوا را اندازه بگیرید. اگر خنکی جریان هوای خروجی از کولر را احساس کردید ولی محیط اطراف همچنان گرم بود، با استفاده از ریموت، فن را روی آخرین دور خود قرار دهید. اگر شدت باد روی آخرین دور فن نیز کم بود و محیط پیرامون همچنان گرم باقی ماند، دریچه روی فیلترها را باز کرده و در صورت مشاهده کثیفی روی فیلترها، آن را تمیز نمایید.
اگر فیلتر هوای کولر گازی را تمیز نکنیم چه میشود؟
در صورت تمیز نکردن فیلتر هوای کولر گازی، گرد و خاک روی سطح فیلتر تجمع کرده و با ممانعت از پرتاب باد، سبب گرم شدن باد کولر و عدم توانایی آن در خنک کردن مطبوع محیط میشود. این موضوع سبب میشود تا کولر گازی برای رسیدن دمای محیط به حد مطبوع، بیشتر کار کند و فشار بیشتری به آن وارد شود. بنابراین در صورتی که فیلتر هوای کولر گازی به صورت دوره ای تمیز نشود، برق مصرفی آن افزایش پیدا کرده و در کنار آن، نرخ فرسایش قطعات کولر گازی نیز بیشتر میشود.
وظیفه اصلی فیلتر هوای کولر گازی، فیلتر کردن ذرات گرد و غبار، بوی نامطبوع و باکتریهای پراکنده در هوا میباشد. اگر فیلتر به صورت منظم تمیز نشود، این ذرات در فیلتر تجمع کرده و با جریان باد وارد محیط میشوند که سبب مشکلاتی چون حساسیت، آسم، سینوزیت، عفونتهای تنفسی، خشکی و خارش چشم، سرفه، خستگی و سردرد میشوند. همچنین کاهش کیفیت هوای محیط و بوی نامطبوع نیز جزو مشکلات فیلترهای کثیف کولر گازی میباشند.
گاز مبرد کم است یا در جایی نشتی دارد
گاز مبرد تاثیر مستقیمی بر عملکرد کولر گازی داشته و کم بودن آن سبب کاهش سرمای کولر میشود. بنابراین یکی از موارد مهمی که در هنگام خنک نکردن کولر گازی باید بررسی گردد، مقدار گاز مبرد آن میباشد. انواع مختلفی از گازهای مبرد در بازار وجود دارند که گاز r22 و r410 جزو مشهورترین آنها میباشد.
برای بررسی اولیه کمبود گاز مبرد میتوانید اواپراتور زیر فیلترها را بررسی نمایید. در صورتی که در این قسمت از اواپراتور شاهد یخ زدگی بودید، سطح گاز مبرد کولر گازی شما کم بوده و به دلیل مسدود شدن مجرای حرکت باد، پرتابه باد کولر شما کاهش پیدا میکند. همچنین سوء عملکرد شیرهای چهار طرفه و یا نشتی گاز مبرد نیز میتوانند دلیل خنک نشدن هوا توسط کولر گازی باشند.
در صورت مشاهده هرگونه مشکل مربوط به گاز مبرد باید با سرویسکار خود جهت شارژ گاز مبرد و رفع مشکل، تماس بگیرید.
موتور کمپرسور خراب شده
خرابی موتور کمپرسور یکی از دلایل خنک نکردن کولر گازی است. این خرابی میتواند مستقیما مربوط به موتور باشد و یا آسیب دیدن برد و خازن اصلی ناشی شود. برای اطلاع از خرابی موتور کمپرسور باید از دستگاه تست سلامت گرفته شود. برای تست سلامت میتوانید از سرویسکار کولر گازی کمک بگیرید.
کثیفی کندانسور
کثیفی کندانسور سبب کاهش ضریب انتقال حرارت آن شده و سبب سوء عملکرد کولر گازی در خنک کردن هوا میشود. کندانسور وظیفه خنک کردن مبرد را بر عهده داشته و با تبادل حرارت مبرد با محیط بیرون، دمای آن را کاهش میدهد. حال اگر سطح کندانسور با گرئ و خاک پوشیده شده باشد، انتقال حرارت به درستی انجام نشده و مبرد کولر گازی بدون آن که دمای مازاد خود را از دست داده باشد، سیکل را طی کرده و خنک شدن هوا به درستی انجام نمیگردد.
تمیز کردن دورهای کندانسور از بروز این مشکل جلوگیری خواهد کرد. هر چه گرد و خاک و ذرات آلاینده در محیط اطراف بیشتر باشد، تمیز کردن کندانسور باید در بازههای زمانی کوتاهتری انجام شود.
خرابی سنسورها
سنسور دمای کولر با اندازهگیری دمای محیط و مقایسه آن با دمای تنظیم شده، عملکرد کمپرسور را تنظیم میکند. اگر سنسور از کالیبره خارج و یا خراب شده باشد، سنجش دمای محیط به درستی انجام نشده و کمپرسور به درستی کنترل نمیشود. همچنین خرابی برد اصلی و خازن نیز سبب سوء عملکرد کمپرسور شده و سبب خنک نکردن کولر گازی میشوند.
برای آزمایش سنسور و خازن میتوانید از یک مولتی متر استفاده کنید. سنسورهای کولر گازی به دو نوع NTC و PTC دسته بندی میشوند. در سنسورهای NTC، ضریب گرمایی و مقاومت رابطه عکس داشته و با افزایش گرما، مقاومت سنسور کاهش پیدا میکند. سنسورهای PTC برخلاف سنسورهای NTC عمل کرده و مقاومت آن با گرما نسبت مستقیم دارد. در صورت مشاهده تغییرات غیر طبیعی مقاومت سنسور با تغییرات دما با سرویسکار کولر تماس بگیرید.
فن یا موتور فن مشکل پیدا کرده
کار نکردن فن کمپرسور یکی از دلایل خنک نکردن کولر گازی میباشد که میتواند بر اثر خرابی موتور فن یا برد الکترونیکی آن باشد. اگر موتور بلوور فن جریان میگیرد اما روشن نمیشود، موتور آن دچار خرابی شده است. در صورت خرابی موتور فن با سرویسکار کولر گازی تماس بگیرید.
رله یا فیوز اورلود سوخته است
سوختن فیوز اورلود میتواند مانع از روشن شدن و یا کار کردن صحیح کمپرسور شده و بدین ترتیب مانع از خنک کردن کولر گازی شود. وظیفه فیوز اورلود، جلوگیری از خرابی کمپرسور باد بر اثر گرم شدن بیش از حد آن میباشد. زمانی که دمای کمپرسور بیش از اندازه افزایش یافته و فشار مضاعفی به آن وارد شود، فیوز حرارتی اورلود مانع از ادامه فعالیت کمپرسور میشود. حال اگر فیوز به درستی کار نکرده و در سنجش صحیح حرارت کمپرسور مشکل داشته باشد، عملکرد کمپرسور را تحت شعاع قرار داده و میتواند سبب خاموش شدن بیدلیل و پی در پی کمپرسور شود.
وجود مشکل در ورودی و خروجی هوا
وجود هرگونه انسداد در مسیر جریان گاز مبرد در کولرهای گازی سبب معیوب شدن سیکل مبرد شده و توانایی کولر در خنک کردن هوا را تحت تاثیر قرار میدهد. برای یافتن این مشکل باید در اولین قدم مسیرهای جریان مبرد را شناسایی نمایید. ازجمله این مسیرها میتوان شیرها، شیلنگها، لولههای مویین و لولههای رفت و برگشت را نام برد. انسداد در این مسیرها با ایجاد برفک یا یخ زدگی روی سطح مسیر نمایان میشود.
نوسان ولتاژ ورودی به کولر گازی
استفاده زیاد و طولانی مدت از کولر گازی میتواند باعث ذوب شدن سیمها و کابلهای متصل به موتور شده و سبب کشیده شدن جریان توسط مجراهای فرعی شود. عبور جریان از مسیرهای فرعی نیز سبب گذر حجم زیادی جریان از دستگاه میشود و به دلیل عدم توانایی دستگاه از پذیرش این مقدار جریان، نوسان ولتاژ رخ میدهد. همچنین سوختن و ذوب شدن سر سیمهای ورودی به کمپرسور میتواند به دلیل چساباندن رله برد و جریان بالا کشیدن خود کمپرسور رخ دهد.
همچنین کیپ بودن، دو پهنی و یا مسدود بودن لولههای داخل کمپرسور نیز سبب جریان کشیدن بیش از اندازه کمپرسور و ذوب شدن سر سیمها میشود.
نوسان ولتاژ ورودی نه تنها سبب سوء عملکرد کمپرسور و قدرت خنک کنندگی کولر گازی میشود، بلکه باعث کاهش عمر مفید کمپرسور نیز خواهد شد.
کارکرد زیاد دستگاه و استهلاک آن
کارکرد زیاد دستگاه به صورت مستقیم بر عمر مفید قطعات داخلی کولر گازی تاثیر گذاشته و سبب مستهلک شدن دستگاه میگردد. در پارهای از موارد این استهلاک با کاهش قدرت خنک کنندگی کولر گازی نمایان میشود. مواردی چون لرزش بالای روتور و پروانه، افزایش دمای قطعات، تجمع رسوب در لولهها و فشار بالای هوای وارد شده به سیستم میتواند آسیبهای جدی به قطعات داخلی دستگاه وارد کرده و منجر به کاهش عمر مفید و تعمیرات پر هزینه آن شود.
نصب کولر گازی زیر آفتاب
محل نصب یونیت خارجی کولر گازی تاثیر بسزایی بر عملکرد و توان خنک کنندگی آن دارد. مجموعه کندانسور و متعلقات آن جزو یونیت بیرونی میباشند که وظیفه اصلی آنها، تبادل گرمای جذب شده گاز مبرد از داخل محیط به بیرون میباشد. بنابراین هر چه دمای محیط بیرون کمتر باشد، عملکرد کولر گازی نیز بهبود مییابد.
نصب کولر گازی زیر آفتاب سبب کاهش تبادل حرارت گاز مبرد با محیط بیرونی شده و بهرهوری سیستم را کاهش میدهد. بنابراین در روزهای گرم و آفتابی شاهد خنک نکردن کولر گازی خواهیم بود.
برای رفع این مشکل توصیه میشود یونیت خارجی از در بخشهای شمالی ساختمان که سایه بیشتر است، نصب نمایید. همچنین استفاده از سایبان برای جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید به یونیت نیز میتواند مفید واقع شود.
انتخاب ظرفیت و مدلی که با محل مورد نظر هماهنگ نیست
انتخاب و خرید کولر گازی باید متناسب با وسعت محل انجام گیرد. استفاده از یک کولر گازی با ظرفیت پایین برای یک محیط وسیع، قطعا کارساز نمیباشد. بنابراین اگر متراژ محیط با ظرفیت کولر گازی تناسب نداشته باشد، از آن توقع زیادی برای خنک کردن محیط نمیرود. در چنین حالتی، کولر گازی برای رساندن دمای محیط به حد مطبوع باید به صورت مداوم کار کند و این موضوع سبب افزایش نرخ فرسایش قطعات داخلی و استهلاک آن میشود.
از بین رفتن عایق لولههای رابط
از بین رفتن عایق لولههای رابط باعث هدر رفت سرمای گاز مبرد شده و بازده کولر گازی در خنک کردن محیط را کاهش میدهد. اگر عایق لولههای رابط بین کمپرسور و پنل از بین رفته باشد، نیاز به عایق کاری مجدد آنها میباشد.
خنک نکردن کولر گازی از دلایل مختلفی ناشی میشود که در این مقاله به معرفی اصلیترین آنها پرداخته شد. انجام سرویسهای دورهای، نصب در محل مناسب، شارژ منظم گاز مبرد و بررسی اجمالی از مسیرهای عبور گاز مبرد و فیلترهای هوا میتواند کولر گازی شما را در برابر بروز بسیاری از مشکلات ذکر شده، بیمه کند. همچنین توجه با این نکته ضروری است که خنک نکردن کولر گازی در اغلب موارد، نشان دهنده وجود مشکل در سیست میباشد که در صورت پیدا نکردن و عدم رفع میتواند سلامتی سیستم را به خطر انداخته و باعث ایجاد تعمیرات پر هزینه گردد. بنابراین در صورت مشاهده ناتوانی سیستم در خنک کردن محیط، حتما موضوع را پیگیری کرده و از سرویسکار خود کمک بگیرید.