رادیاتور چیست و چگونه کار می کند؟ هنگامی که صحبت از رادیاتورها می شود، در ظاهر ممکن است پیچیده به نظر رسد، اما عملکرد ساده ای دارند و با کمک جریان آب گرم محیط اطراف را گرم نگه می دارند. همیشه با ورود به هوای سرد زمستان تامین گرمای لازم دغدغه خانواده ها بوده است، اما امروزه با طراحی رادیاتورها گرمای لذت بخشی را در خانه تجربه می کنیم، بدون این که ذره ای از سرمای محیط بیرون را لمس نماییم. حال که دقیق تر می دانید رادیاتور شوفاژ چیست، می توانید حدس بزنید چگونه کار می کند. البته بهتر است با انواع، مزایا و معایب آن نیز آشنا شوید. زیرا بهتر می توانید تصمیم بگیرید نیاز به این سیستم گرمایشی دارید یا خیر. یا کدام مدل برای محیط مورد نظر شما مناسب تر است.
اگر نگاهی به مدل های مختلف رادیاتور در بازار انداخته باشید، متوجه شده اید که این محصول در اندازه ها و جنس های مختلف طراحی می شود. از جنس های فلزی گرفته تا نیمه فلزی حتی شیشه ای که می توانید به راحتی بر اساس سلیقه تان گزینه مناسب را انتخاب کنید.
نحوه کار رادیاتور
رادیاتور ها از راه فرایند انتقال حرارت به نام همرفت کار میکنند. زمانی که آب داخل رادیاتور به گردش در می آید گرمایی آن هوای اطراف را از طریق جریان همرفت گرم میکند و این هوا به کل اتاق منتقل می شود. این ابزار از طریق لوله ها به سیستم گرمایش مرکزی متصل است و آب گرم از راه لوله ها به جریان در می آید و به رادیاتور می رسد. آب گرم داخل رادیاتور نیز گرمای خود را به محیط اطراف می بخشد.
هیچگاه آب گرم داخل رادیاتور باقی نمی ماند. در عوض از طریق رادیاتور جریان پیدا می کند و دوباره به رادیاتور بعدی میرود. همانطور که آب گرم از طریق سیستم جریان پیدا میکند، شروع به خنک شدن خواهد کرد و هنگامی که به سیستم گرمایشی مرکزی می رسد در خنک ترین حالت ممکن قرار دارد تا دوباره به دمای ایده آل برسد. تا زمانی که سیستم گرمایشی روشن باشد این فرایند دائما در حال تکرار شدن است تا فضای محیط گر بماند و دما کاهش پیدا نکند.
از آنجایی که رادیاتورها در سیستم گرمایشی مرکزی به صورت زنجیرهای به یکدیگر وصل هستند رادیاتور نزدیک به سیستم گرم ترین حالت خود را دارد. از آنجا که همه رادیاتورها دارای دمای خروجی یکسانی هستند برای اطمینان از این موضوع فرایندی به نام بالانس کردن انجام می شود. ایجاد تعادل با محدود کردن جریان آب به داخل رادیاتور محقق می شود و دریچه ای به نام شیر محافظ در رسیدن به این هدف بسیار کمک کننده است.
رادیاتور پره ای چیست؟
رادیاتور پره ای یکی از رایج ترین مدل های موجود در بازار است که هر کدام از پره های آن دارای ظرفیت حرارتی مشخصی می باشد. هرچه تعداد پره ها بیشتر باشد رادیاتور عملکرد بهتری دارد و برای محیط های بزرگ تر مناسب تر است. علاوه بر این جنس پره ها روی عملکرد آن تاثیر گذار است. برای مثال، رادیاتورهای طراحی شده از پره های آلومینیومی استحکام بیشتری دارد.
از دیگر ویژگی های رادیاتورهای پره ای می توان به امکان تعویض پره آسیب دیده اشاره کرد. زمانی که قسمتی از رادیاتور دچار آسیب دیدگی شود نیازی به تعویض کل رادیاتور نخواهد بود. معمولاً از این مدل رادیاتور برای محیط های مختلف مخصوصا محیط های دارای رطوبت بالا مانند حمام و سرویس بهداشتی می توان استفاده کرد که مدل های طراحی شده از جنس آلومینیوم نسبت به دیگر متریال ها توانایی انتقال حرارت بالایی دارد و امروزه مورد انتخاب خیلی ها قرار گرفته است.
اطلاعات بیشتر در خصوص: پره رادیاتور
رادیاتور پره برقی چیست؟
رادیاتورهای پره برقی با نام شوفاژ برقی نیز شناخته میشود که امروزه به عنوان یکی از محبوب ترین ابزارهای گرمایشی است. این دسته از رادیاتورها طراحی متفاوتی نسبت به رادیاتور های برپایه جریان آب دارد و به راحتی میتوان از آن در محیط های دارای الکتریسیته و جریان برق استفاده کرد.
از دیگر ویژگی های رادیاتورهای برقی می توان به حضور المنت ها داخل دستگاه اشاره کرد که با جریان برق کار می کند و با گذشت زمان موجب گرم شدن روغن میشود. گرم شدن پروانه ها نیز محیط را مورد نظر را گرم میکند و دمای آن به حد ایده آل می رساند.
کاربرد رادیاتور چیست
رادیاتورها با تولید گرما از طریق تابش و همرفت برای بسیاری از خانه ها قابل استفاده است و به دلیل طراحی های به روز و مدرن گزینه مناسبی برای اکثر مدل های دکوراسیون داخلی شناخته می شود. این ابزار علاوه بر تامین گرمای لازم به عنوان المانی دکوراتیو شناخته میشود و میتوان از آن برای تقسیم کردن فضاهای مختلف استفاده کرد. جالب است بدانید طراحی آن در رنگ ها و اندازه های مختلف، نظر بسیاری از صاحبین خانه را به خودش جلب کرده است؛ طوری که آنها را برای بازسازی خانه و تغییر سیستم گرمایشی وسوسه می کند.
از رادیاتورهای مدرن و جدید به راحتی می توان برای مکان های مختلف همچون مسکونی، تجاری، اداری و حتی صنعتی استفاده کرد و از گرمای لذت بخش آن نهایت استفاده را بهره مند شد.
رادیاتور دوکنوکتور چیست؟
رادیاتور دوکنوکتور یکی دیگر از انتخاب های رایج برای اجرای سیستم گرمایشی است که در زمینه های مختلف استفاده می شود. این ابزار با حرکت طبیعی هوای گرم کار می کند و هوای گرم در اطراف آن جریان می یابد. نحوه طراحی این دستگاه به گونه ای است که چند لوله دارای پره داخل محفظه آن قرار دارد. پره های لوله نیز ساخته شده از جنس های مختلف آهنی و غیر آهنی عملکرد اصلی دستگاه را برعهده دارد. هوا از ناحیه پایین وارد و هنگام گرم شدن از راه دریچه وارد محیط می شود.
معمولا این دستگاه برای محیط هایی که از آب داغ یا بخار به عنوان انرژی حرارتی می توان استفاده کرد، کاربرد دارد. هرگز نیازی نیست بابت تماس با لوله ها نگران باشید، زیرا با وجود پوشش روی آن ها امکان دسترسی وجود ندارد. در صورت وجود شرایط برای نصب رادیاتور دوکنوکتور می توانید از دو مدل روکار و توکار آن بهره مند شوید که مدل های روکار داخل کابینت اجرا می شوند و مدل های توکار بدون کابینت هستند.
رادیاتور چگونه کار می کند؟
کار رادیاتورهای انتقال حرارت است که آب گرم مصرفی آن از طریق شوفاژ یا موتورخانه تامین می شود. موتور خانه ها از مشعل های حرارتی بهره مند هستند که آب گرم تامین شده از طریق مشعل ها از راه پمپ به داخل اتاق ها هدایت می شود. آب داخل رادیاتورها نیز گرما مورد نیاز محیط را تامین می کند و در آخر دمای آب کاهش می یابد.
آب سرد شده از راه لوله ها به سمت موتورخانه یا پکیج حرکت می کند تا دوباره دمای آن افزایش یابد. معمولا اختلاف دمای آب خروجی و برگشتی حدود 20 درجه فارنهایت است و نحوه گرم شدن محیط با کمک رادیاتور به صورت جابجایی است، زیرا آب گرم به دلیل سبک تر بودن به سمت بالا حرکت می کند و هوای سرد نیز جایگزین آن می شود.
رادیاتور پنلی چیست؟
رادیاتور پنلی همانطور که نامش مشخص است، از پنل های فولادی طراحی می شود که استحکام و مقاومت آن ها در برابر عوامل بیرونی بسیار بالاست. این دسته از رادیاتورها گرمای مناسبی تولید می کنند که به صورت یکنواخت طراحی می شوند. معمولا گرمادهی آن ها حدود دو هزار کیلوکالری است که در اندازه های حدود 40 الی 120 سانتی متر تولید می شود. از دیگر ویژگی های مدل های پنلی می توان به بدنه زیبا، حجم بسیار کم و راندمان حرارتی بالا اشاره کرد که با راندمان حرارتی بالا و احتمال پایین هدر رفتن انرژی طراحی می شوند.
رادیاتور های پنلی به چند دسته تقسیم می شود؟
رادیاتورهای پنلی انواع گوناگونی دارند که براساس تعداد پنل و کانکتورها تقسیم بندی می شوند. در موارد زیر با مدل های مختلف پنلی بیشتر آشنا می شوید:
- تک پنلی
- تک پنلی تک کانکتور
- دو پنلی
- دو پنلی تک کانکتور
- دو پنلی دو کانکتور
- سه پنلی سه کانکتور
معمولا مدل های دارای طول بیشتر گرما و حرارتی بالاتری نیز تولید می کنند و گزینه های دارای دو و سه پنل، دوام و مقاومت بالاتری نسبت به رادیاتورهای تک پنلی دارند. البته به این معنا نیست که رادیاتورهای تک پنلی قابل استفاده نیستند، آن ها برای محیط های دارای متراژ کمتر انتخاب می شوند و از نظر ابعاد کوچکتر هستند.
مزایای رادیاتور
- بازدهی عالی
- مصرف بسیار کم
- مناسب برای محیط های مختلف مانند اداری، تجاری، مسکونی و …
- دارای قیمت مناسب
- سازگار با محیط زیست و کاملا بی ضرر
- تمیز کردن راحت بدنه رادیاتور
- نصب راحت
معایب رادیاتور
- در صورت تخلیه آب گرم از سیستم گرمایشی تماس اکسیژن با دیواره های رادیاتور صورت می گیرد و احتمال خوردگی آن افزایش می یابد.
- اشغال فضا
- وزن بالا
- عدم همخوانی با دکوراسیون داخلی
- احتمال ایجاد گرد و غبار ریز به دلیل جریان همرفتی
کلام آخر
حال با دانستن این که رادیاتور چیست، نسبت به عملکرد عالی آن آگاه هستید و در صورت عدم رضایت از سیستم گرمایشی قدیمی می توانید برای اجرای رادیاتور در کنار سیستم مرکزی اقدام کنید. امروزه بیشتر صاحبین خانه با آگاهی کامل از این که رادیاتور شوفاژ چیست، بهترین تصمیم را برای تنظیم سیستم گرمایشی می گیرند؛ طوری که دیگر نیازی نیست نسبت به طراحی و عدم همخوانی این ابزار با دکور داخلی نگران باشند