ایرواشر یکی از سیستمهای تهویه و تأمین رطوبت پرکاربرد است. به طور کلی ایرواشرها انواع مختلفی دارند که از آنها میتوان به دیواری، سقفی، ایستاده و هایژنیک اشاره کرد. عملکرد هر کدام از این دستگاهها با یکدیگر متفاوت است و مکان استفاده آنها هم با یکدیگر فرق میکند. برای اینکه بتوانید بهترین نوع این دستگاه را خریداری کنید، ابتدا باید ابعاد مکانی که قصد استفاده ایرواشر در آن را دارید را در نظر بگیرید و ببینید که کدام ایرواشر با چه قدرتی میتواند هوای موردنظر شما را با بازده مناسب تأمین کند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را درباره انتخاب انواع ایرواشر در اختیار شما قرار دهیم.
ایرواشر چیست؟
ایرواشر یک سیستم تهویه هوای سرمایشی و گرمایشی است که در ساختمانها، مراکز اداری و تجاری، سالنهای بزرگ و کوچک، خانهها، کارگاههای صنعتی، کارخانهها و دیگر مکانها استفاده میشود. این دستگاهها اغلب برای تهویه هوا و مرطوب سازی هوا استفاده میشوند و آب در عملکرد آنها نقش بسیار مهمی دارد. ایرواشرها در اصل حالت گرمایشی ندارد و اگر آنها را بر روی حالت سرما قرار ندهید، میتوانند هوا را گرم کند. در صورتی که در ایرواشرها از کویل آب گرم استفاده شود، ایجاد گرما نیز ممکن میشود.
در این دستگاهها لولههایی وجود دارد که آب را به اسپریهای موجود انتقال میدهند و اسپریها نیز با پاشش آب هوا را خنک میکنند. برخی افراد به ایرواشر، کولرهای آبی بزرگ نیز میگویند و در واقع این تشبیه صحیح است زیرا عملکرد این دو دستگاه یکسان است و فقط ابعاد متفاوتی دارند که در ادامه مطلب بیشتر در زمینه این صحبت خواهیم کرد.
انواع ایرواشر چگونه کار میکنند؟
به طور کلی هر ایرواشر عملکرد متفاوتی دارد، اما عملکرد کلی آنها به این صورت است که هوای گرم وارد دستگاه میشود و سلولزهای درون ایرواشر آنها را جذب میکند. در همین حین آب سرد به وسیله لولههای درون دستگاه به سمت اسپریها پمپاژ میشود و به سمت هوای گرم جذب شده، فرستاده میشود. آب پودر شدهای که اسپری شده است هوا را خنک کرده و سپس به سمت کانالها فرستاده میشود تا در فضای مورد نظر پخش شود. جالب است بدانید که این کار خیلی سریع انجام میشود تا هوایی که در مکان مورد نظر وجود دارد، به خوبی خنک شود.
قدرت تهویه ایرواشرها چقدر است؟
به طور کلی قدرت ایرواشرها در سه کلاس محاسبه میشود که کلاسهای 4، 6 و 8 هستند. هر کدام از این کلاسها نیز قدرتهای متفاوتی دارند. قدرت کلاس 8 از دو کلاس دیگر بیشتر است. هوادهی انواع ایرواشرها به این صورت است که ایرواشرهای کلاس 4 به ازای هر 1000 فوت مکعب در دقیقه، 5/1 متر مکعب در ساعت هوادهی دارند. ایرواشرهای کلاس 6 به ازای هر 1000 فوت مکعب در دقیقه، 8/1 متر مکعب در ساعت هوادهی دارند. ایرواشرهای کلاس 8 به ازای هر 1000 فوت مکعب در دقیقه، 3/2 متر مکعب در ساعت هوادهی دارند.
آشنایی با انواع ایرواشر
برندهای تولیدکننده ایرواشر بسیار زیاد هستند و مدلها و انواع مختلفی از ایرواشر در بازار وجود دارند. با پیشرفت تکنولوژی ایرواشرهایی تولید شد که علاوه بر دیوار، بر روی سقف و زمین نصب میشوند که موجب میشود استفاده از آنها در اکثر مکانها ممکن شود. با توجه به افزایش قیمتهای اخیر سعی کنید که مناسبترین دستگاه را انتخاب کنید تا مجبور به تعویض آن بعد از مدت کوتاه نشوید.
ایرواشر سقفی
همانطور که از نام این نوع ایرواشر پیداست، بر روی سقفهای کاذب یا بام خانهها و آپارتمانها نصب میشود. این دستگاه برای اینکه بتواند هوا را به واحدها و فضای مورد نظر برساند، نیاز به کانال کشی دارد. هزینه استفاده از این نوع ایرواشر تقریبا بیشتر از دیگر انواع این دستگاه است، اما در مکانهای زیادی قابل نصب هستند و قدرت خوبی برای تهویه هوا دارند. این ایرواشرها در 3 کلاس موجود هستند و شما با توجه به نیاز خود میتوانید هر کدام از آنها را خریداری کنید.
ایرواشر دیواری
یکی دیگر از انواع ایرواشر که پرکاربرد نیز هست، ایرواشر دیواری است. این دستگاهها برای مکانهای کوچک مناسب هستند و به سادگی میتوانند هوای یک خانه را خنک کنند. در این نوع ایرواشر در صورتی که نیاز داشته باشید، میتوانید یک فیلتر هوا نیز قرار دهید تا هوایی که دستگاه از خود خارج میکند، تمیز باشد. ایرواشرهای دیواری در دو کلاس 4 و 6 در بازار موجود هستند و به همین دلیل است که در فضاهای کوچک استفاده بیشتری از آنها میشود.
ایرواشر ایستاده
یکی دیگر از انواع ایرواشر که عملکرد بسیار خوبی دارد، ایرواشر ایستاده است. این نوع از ایرواشرها در اکثر مکانها قابل استفاده هستند و به سادگی نصب و راهاندازی میشوند. این دستگاه معمولا در آموزشگاهها و مدارس استفاده میشود و میتوان دمای آن را مطابق با نیاز تنظیم کرد. ایرواشرهای ایستاده در سه کلاس موجود هستند و شما میتوانید با توجه به نیاز خود قدرت هر کدام از آنها را خریداری کنید. این نوع ایرواشر امکان استفاده از فیلتر را دارد و اگر نیاز به هوای تمیز داشته باشید، کافی است یک فیلتر هوا در محفظه آن قرار دهید.
ایرواشر هایژنیک
ایرواشرهای هایژنیک معمولا برای اتاقهای تمیز و استرلیزه مانند بیمارستانها و اتاقهای عمل، آزمایشگاهها، شرکتهای دارویی، کارخانهها تولید مواد شوینده، کارخانههای شیمیایی و اتمی استفاده میشوند. این نوع ایرواشر به طور کلی از استیل ساخته شده است که آن را در جذب میکروبها مقاوم میکند. قطعات و فیلترهای زیادی برای تمیز کردن هوا در این دستگاه استفاده شده است که از جمله آنها میتوان به فیلتر هپا، بگ فیلتر، سیستم یو وی (UV)، فیلتر آلومینیومی و فیلتر پلیتد اشاره کرد. این دستگاه نیز در سه کلاس موجود بوده و قدرت آن قابل تنظیم است. استفاده از این نوع ایرواشر میتواند 99 درصد آلودگیهای هوا را با موفقیت از بین ببرد.
مزایا و معایب انواع ایرواشر
ایرواشرها مزایا و معایبی دارند که اگر قصد استفاده کردن از آنها را دارید، بهتر است ابتدا نکات زیر را بخوانید تا انتخاب دقیقتری داشته باشید.
مزایا
- ایرواشرها در مقایسه با سیستمهای تهویه مشابه از قیمت کمتری برخوردارند
- این دستگاهها وزن کمی دارند، بنابراین نیاز به زیرسازی محکم برای نصب آنها نیست
- تهویه هوا و ایجاد فشار مثبت
- عملکرد بسیار ساده در تولید رطوبت و خنکی به فضای مورد نظر
معایب
- کاهش دمای کم هوا در مقایسه با دیگر سیستمهای سرمایشی مانند چیلر
- غیر قابل استفاده در مناطق شرجی و مرطوب
- عدم امکان استفاده برای سالنهای ورزشی و تالارهایی که جمعیت زیادی در آنجا وجود دارد و گرمای داخل محوطه بسیار زیاد است
- نبودن تنظیمات هوای خروجی در مقایسه با دیگر سیستمهای سرمایشی
- مصرف آب بسیار زیاد با توجه به اسپری کردن آب برای هوای ورودی
مقایسه ایرواشر و دستگاه زنت
تفاوتهای بین ایرواشرها و دستگاههای زنت بسیار زیاد است و همین امر باعث شده تا مقایسه آنها بسیار آسان باشد. یکی از تفاوتهایی که ایرواشر با دستگاه زنت دارد، عملکرد آنها در حالت سرما است. اگر شما تا به حال از دستگاه زنت استفاده کرده باشید، میدانید که هوای گرم وارد این دستگاه شده و برای خنک شدن باید از سلولزهایی که از قطرات آب سرد پر شده است، گذر کند. اما در ایرواشرها خنک کردن به این صورت است که هوا وارد دستگاه شده و با استفاده از سلولزهایی که از اسپریهای آب تشکیل شده است، خنک میشود. در صورت وارد شدن آب به دستگاه ایرواشر دیگر آب به صورت قطرهای برای خنک کردن آب پخش نمیشود، بلکه به صورت پودر شده اسپری میشود.
تفاوت بعدی این دو سیستم تهویه هوا، در میزان صدای تولیدشده توسط آنها و مکان استفاده است. به طور کلی دستگاههای زنت صدای کمتری را از خود تولید میکند که باعث میشود در بالکن خانهها استفاده بیشتری داشته باشد. اما دستگاههای ایرواشر به دلیل صدای اسپری کردن آب، اغلب در بام خانهها و یا ساختمانها به کار میروند. تفاوت دیگری که این دستگاهها دارند نیز در عملکرد آنها در مکانهای مختلف است. که دستگاه زنت در مکانهای نسبتا کوچک کاربرد دارد، اما انواع ایرواشر در ساختمانها، مراکز تجاری، سالنها و کارگاههای صنعتی عملکرد بهتری را از خود نشان میدهند.
سخن پایانی
همانطور که در این مطلب بیان شد، انواع ایرواشر به طور کلی شبیه به یک کولر آبی بزرگ است. برای اینکه بتوانید بهترین نوع ایرواشر را برای محل مورد نظر خود انتخاب کنید بهتر است که از یک متخصص کمک بگیرید تا شما را در زمینه حجم هوای مورد نیاز و سایر پارامترهایی که باید در نظر بگیرید، راهنمایی کند. در نظر داشته باشید که ایرواشرها در دورههای زمانی مشخص نیاز به رسیدگی و تعمیر و نگهداری دارند و پس از خرید و نصب ایرواشر باید به بازه تعمیر و نگهداری این دستگاه نیز دقت داشته باشد تا سالهای زیادی از آن استفاده کنید.
با عرض سلام و وقت بخیر.
ممنون بابت توضیحات خوب و مفید تون مقاله ای که در اختیار گزاشتید خبلی جامع و مفید کامل بود ممنون.
ماهم از تولید کنندگان داکت اسپیلت ،زنت،ایرواشر … هستیم ممنون میشم به سایت ماهم سری بزنید
سلام
وقت بخیر
به ازای هر ۱۰۰۰cfmمقدار5/1 متر مکعب در ساعت هوادهی دقیقاً یعنی چی!؟ یه اشتباهی در واحد ها رخ نداده!؟
وقت بخیر
بنده من باب راهنمایی اشتباهی که اتفاق افتاده عذرخواهی میکنم
جهت راهنمایی بهتر
واحد cfm فوت مکعب بر دقیقه را در 1.7ضرب کنید به شما متر مکعب بر دقیقه را خواهد داد
یعنی:1000cfm*1.7=1700m3/h