مصرف برق کولر آبی به عوامل مختلفی از جمله ظرفیت، دور موتور، شرایط محیطی، عایقبندی ساختمان، سایهبان، سرویس سالیانه و غیره بستگی دارد.
فرض کنید موتور تکفاز یک کولر آبی 6000 در دور تند 3.2 آمپر و در دور کند 1.7 آمپر میکشد. با علم بر این که ولتاژ تکفار در کشور ایران 220 ولت است میتوانیم بگوییم:
- توان مصرفی کولر برای یک ساعت در دور تند: 2 * 220 = 704 وات ساعت و یا 0.704 کیلووات ساعت است.
- توان مصرفی کولر برای یک ساعت در دور کند: 1.7 * 220 = 374 وات ساعت و یا 0.374 کیلووات ساعت است.
بنابراین اگر این کولر روزانه 8 ساعت روشن باشد:
- در دور تند: 8 * 0.704 = 5.632 کیلووات ساعت برق مصرف میکند.
- در دور کند: 8 * 0.374 = 2.992 کیلووات ساعت برق مصرف میکند.
با ضرب این اعداد در میزان هزینه مصرف برق هر منطقه به ازای هر کیلووات ساعت میتوان مبلغ برق ناشی از کارکرد کولر را بدست آورد.
البته دور کند و تند، فقط یکی از عوامل مهم در مصرف برق کولر آبی است. در ادامه این مقاله به بررسی همه این عوامل میپردازیم.
مصرف برق کولر آبی در ظرفیتهای مختلف چقدر است؟
همانطور که اشاره شد، مصرف برق کولر آبی به عوامل مختلفی وابسته است. بنابراین نمیتوان مصرف برق کولر را از روی ظرفیت آن به صورت دقیق مشخص کرد. و مصرف هر کولر را باید از روی پلاک یا برچسب انرژی آن به دست آورد. در ادامه مصرف برق کولرهای آبی با ظرفیتهای مختلف به صورت تقریبی بیان شده است:
- کولرهای آبی با ظرفیت پایین (تا 2500): این کولرها به طور متوسط بین 200 تا 500 وات برق مصرف میکنند.
- کولرهای آبی با ظرفیت متوسط (2500 تا 6000): مصرف برق این کولرها بین 500 تا 1000 وات است.
- کولرهای آبی با ظرفیت بالا (6000 به بالا): مصرف برق این کولرها بین 1000 تا 1500 وات است.
دور تند و دور کند کولر آبی چقدر مصرف انرژی متفاوتی دارند
یکی از سوالات رایج در مورد کولرهای آبی، تفاوت مصرف برق در دور تند و کند است. دور تند کولر آبی به طور متوسط 2 برابر بیشتر از دور کند، برق مصرف میکند.
روش محاسبه مصرف انرژی کولر آبی
برای محاسبه مصرف انرژی کولر آبی میتوانید از فرمول زیر استفاده کنید:
مصرف انرژی (کیلووات ساعت) = توان مصرفی (کیلووات) × زمان استفاده (ساعت)
به عنوان مثال، اگر یک کولر آبی 6000 با توان مصرفی 1200 وات به مدت 8 ساعت در روز روشن باشد، مصرف انرژی آن در یک روز 9.6 کیلووات ساعت خواهد بود. با ضرب این عدد در 30 روز و تعرفه برق مصرفی هر منطقه میتوانیم مبلغ برق ناشی از کارکرد کولر در یک ماه را بدست بیاوریم.
توان مصرفی معمولا بر روی پلاک یا برچسب انرژی دستگاه ذکر شده است.
عوامل موثر بر کاهش مصرف برق کولر آبی
عوامل مختلفی میتوانند بر مصرف برق کولر آبی تاثیر بگذارند و آن را کاهش دهند. برخی از این عوامل عبارتند از: استفاده از ظرفیتهای مناسب فضا، انتخاب مدلهای دارای موتور کم مصرف، استفاده از مدلهای سلولزی در مقابل پوشالی، سرویس سالانه، نصب سایبان و یا کاور، تراز بودن کولر و کابل برق مناسب.
استفاده از ظرفیتهای مناسب فضا
تناسب متراژ خانه با ظرفیت کولر آبی بسیار مهم است. زیرا اگر ظرفیت کولر بیش از حد کوچک انتخاب شود، قادر به خنک کردن محیط منزل شما نخواهد بود و مجبورید مدام در دور تند از آن کار بکشید. از طرف دیگر اگر ظرفیت کولر زیاد انتخاب شود، متناسب با آن مصرف برق نیز افزایش پیدا میکند.
انتخاب مدلهای دارای موتور کم مصرف
با پیشرفت تکنولوژی موتورهای کم مصرف مانند BLDC جایگزین موتورهای القایی پرمصرف شدهاند و مصرف برق کولرهای آبی را تا حد زیادی کاهش دادهاند. بنابراین در هنگام انتخاب کولر مورد نظر خود به برچسب انرژی و کم مصرف بودن موتور آن دقت کنید.
اطلاعات بیشتر در خصوص: کولر آبی ایرومکس
استفاده از مدلهای سلولزی در مقابل پوشالی
استفاده از سلولز به دلیل راندمان خنک کنندگی بالاتر، در مقایسه با پوشالهای معمولی، مصرف برق کولر را کاهش میدهند.
اطلاعات بیشتر در خصوص: فرق کولر آبی سلولزی با کولر آبی پوشالی
سرویس به موقع سالیانه
سرویس و شستشوی سالیانه و تعویض به موقع پوشالهای کولر علاوه بر کاهش مصرف انرژی باعث افزایش طول عمر دستگاه شده و در بلند مدت از نظر اقتصادی نیز به صرفه است.
استفاده از کولر گازی در شرایط آب و هوای معتدل و مرطوب
کولرهای گازی به طور کلی مصرف برق بیشتری نسبت به کولرهای آبی دارند، اما در مناطق معتدل و مرطوب میتوانند مزایایی داشته باشند که مصرف برق را کاهش بدهند. کولرهای آبی با تبخیر آب، هوا را خنک میکنند. در مناطق مرطوب، رطوبت هوا بالاست و کولرهای آبی نمیتوانند هوا را به اندازه کافی خنک کنند. در نتیجه، شما مجبورید بیشتر از کولر استفاده کنید تا به دمای مطلوب برسید و این باعث افزایش مصرف برق میشود. کولرهای گازی با خشک کردن هوا، حتی در مناطق مرطوب نیز به طور موثر محیط را خنک میکنند و نیاز به استفاده طولانی مدت از کولر را برطرف میسازند.
اطلاعات بیشتر در خصوص: راهنمای خرید کولر گازی
نصب سایبان بر روی کولر آبی
تابش مستقیم نور خورشید بر روی بدنه باعث داغ شدن آن و انتقال گرما به محیط کولر میشود و با کاهش راندمان، مصرف برق را بالا میبرد. برای جلوگیری از گرم شدن بدنه کولر میتوانیم از سایبان یا کاور استفاده کنیم. سایبانها و کاورها تا 50 درصد مصرف برق و تا 35 درصد مصرف آب کولر را کاهش میدهند. همچنین برخی از سایبانها و کاورها، دارای فیلتر نانو هستند که در کنار کمک به کاهش مصرف انرژی، هوای ورودی به کولر را نیز فیلتر میکنند.
بررسی برزنت کولر آبی
اگر برزنت کولر درست نصب نشده و ایزوله نشده باشد، حداقل 20 تا 30 درصد هوای خنک تولیدی کولر را هدر میدهد و به همان نسبت مصرف انرژی نیز بیشتر میشود.
جازدن درست پوشالها
پوشالها باید به درستی نصب شوند، تا هیچ گونه نشتی هوایی از لبهها و کنارها وجود نداشته باشد. زیرا وجود هر گونه نشتی باعث ورود مستقیم هوای گرم بیرون به داخل کولر شده و بنابراین بازدهی دستگاه به شدت کاهش پیدا میکند و متناسب با آن مصرف برق نیز بالاتر میرود.
تراز کردن کولر آبی
تراز بودن دستگاه باعث میشود آب به طور یکسان بر روی پوشالها بریزد و به صورت یکنواخت آنها را خیس کند. زیرا اگر قسمتی از پوشال خشک بماند، حجم قابل توجهی از بادی که کولر به داخل میکشد، از آن قسمت وارد شده و هوای خروجی کولر نیز گمتر میشود. بنابراین بازدهی کولر کاهش پیدا کرده و به همان نسبت مصرف انرژی نیز افزایش مییابد.
همچنین تراز نبودن ممکن است باعث عدم کارکرد بهینه فلوتر شده و آب از بدنه کولر سرریز شود.
چک کردن کابل برق کولر آبی
کابل برق کولر آبی، یکی از اجزای ساده اما بسیار مهم در سیستم تهویه مطبوع شماست. سلامت و کارایی این کابل نقشی اساسی در میزان مصرف برق کولر دارد. با گذشت زمان، رشتههای سیم افشان داخل کابل ممکن است خشک و شکننده شوند. این اتفاق، مقاومت الکتریکی کابل را افزایش میدهد و در نتیجه، جریان بیشتری از آن عبور میکند. این امر به نوبه خود، منجر به افزایش مصرف برق میشود. همچنین اگر سایز کابل برق کولر شما برای جریان مصرفی آن مناسب نباشد، میتواند منجر به گرم شدن بیش از حد کابل و افزایش مصرف برق شود.